Har du brug for inspiration til en super hyggelig og billig julekalender?

Den består af 24 små julebreve fra Julenissen Julius. Konceptet har været et HIT herhjemme i de sidste 6 år. For os (og vores børn) er det indbegrebet af nærvær. Børnene elsker det – også selvom den ældste nu er 9 år. De spørger året rundt til Julius og Julie. For, nå ja, for et par år siden flyttede Julius’ lillesøster Julie med ind i vores hjem hele december. De er spændte og glæder sig til at finde ud af HVOR i huset Julius mon har valgt at sætte sin dør i år.

For at gøre det nemt for jer, har vi skrevet 24 små breve nedenfor, som I bruger ligesom I har lyst.

Og del da endelig med jeres venner med børn. Det ville gøre os glade, hvis andre kunne få glæde af alt det krudt vi har lagt i projektet.

 

SIG GODDAG TIL JULENISSEN JULIUS!

D. 1 dec. flytter Julenissen Julius ind hos os. Han har sin helt egen indgang (fra Kvickly, men det ved ungerne jo ikke). Med sig har han en snor, hvorpå der sidder 24 bitte små klemmer (både snoren og nummerklemmerne er fra TIGER). Hver dag hænger Julius en lille håndskrevet hilsen op i klemmerne. En hilsen med hvad der skal/kan laves i løbet af dagen. Og anden hyggelig info.

 

Hvert lille brev hænges op på nummerklemmerne. Oftest en win for den godt 4-årige, der på den måde lærer tallene samtidig, og for de lidt ældre, der selv kan læse brevene.

 

24 små julebreve

D. 1/12

Godmorgen kære børn,
I dag er det d. 1. December og I må tænde jeres fine kalenderlys som jeg så I lavede med mor. Jeg hedder Julius og jeg er jeres husnisse. Jeg er en af julemandens hjælpere og jeg skal bo hos jer helt indtil juleaften og julehygge om jer. Jeg går mest i rødt tøj og så har jeg altid min fine røde nissehue på. Jeg er en lille bitte fyr, ikke meget større end din hånd. Jeg vil skrive en lille hilsen til jer hver dag og lægge den foran min nissedør. HOV! Har I mon set min nissedør?
Jeg kunne ikke selv finde den i morges. Så vil I ikke gøre mig en tjeneste at lede efter den. Når I finder den, må I meget gerne lægge denne pebernød foran. Så kan jeg lugte mig frem til hvor jeg skal lægge jeres brev i morgen. I dag har jeg lagt 2 ting til jer: en snor med 24 bittesmå klemmer som I skal hænge op sammen med jeres far. På dén snor kan I hver dag hænge min hilsen op ud for det rigtige tal. Og så er der også en julekalender som i kan åbne. 

I dag skal I heller ikke i børnehave . For i dag er det store julebagedag hos mormor. Så LIGE så snart I har spist morgenmad, skal I med mor derop. Og ved I hvad? Jeg har hørt at jeres kusine og fætter også kommer.
Nisse hilsner fra Julius

D. 2/12

Godmorgen og velkommen til d. 2.  December. Håber at I har sovet dejligt og at I er klar på en ny juledag. Jeg synes at I er en rigtig dejlig familie og jeg kan godt lide at være jeres husnisse. Men jeg synes der mangler lidt jul i jeres hus, så i dag har jeg fundet noget julepynt frem, som I kan pynte op med, når I kommer hjem fra skole. Mon I kan finde hvor jeg har sat det? Så kan vi nemlig alle komme i julestemning. Håber at I vil hjælpe mig, da jeg jo bare er en lille bitte fyr med en rød nissehue. 
Nissemøsser fra Julius

D. 3/12

Godmorgen I to skønne børn. Så blev det d. 3. December. Hvor har I bare gjort det hyggeligt med alt det fine julepynt. IIIH hvor kan jeg godt lide at være her nu. Og sikke nogle søde nisser I har. De ligner lidt mig med deres fine røde nissehuer. I dag har jeg været en drillepind. Mon I kan opdage hvad jeg har lavet?
Nisseklem fra Julius

D. 4/12

1000 tak fordi at i fandt min lille træsko og for den fine hilsen og den gode småkage. Det blev jeg rigtig glad for. Det lød til at i var ude og finde julehygge i byen igår. Så i en masse juletræer? Måske I kan finde et lille juletræ til jeres værelse idag efter børnehaven? Og en mistelsten. Hvis man står nedenunder sådan en, ja så må man kysses på. Rigtig dejlig dag til jer alle.
Julius

D. 5/12

Godmorgen dejlige familie. Så er det blevet d. 5. December. Tjuhej hvor tiden går. Dejligt at se at I nyder denne søde juletid. I kunne måske se om I kunne finde lidt julehygge ude i byen idag efter børnehave og dagpleje. Det bliver man så glad i låget af. Og måske I kunne hjælpe mig med at finde min træsko. Den er nemlig blevet væk og jeg fryser sådan om min ene fod. Ha en skøn juledag!
Julius

D. 6/12

Godmorgen. Så er det søndag og 6. December – nummer 6 dag i julemåneden. Ligesom at du Emma er 6 år. Det betyder at jeg har lagt en lille gave i jeres sok. Og det er fordi I har været rigtig rigtig søde. Mon I kan finde sokkerne? Jeg har hængt dem op et hemmeligt sted. I dag skal I ud og gå julemærkemarch med hele familien. Det har jeg hørt at I gør hvert år. Og bagefter får I æbleskiver og masser af mad. Og ved I hvad? Jeg tror faktisk også at alle børnene fra Afrika kommer. HOV husk at tænde nr. 2 lys I adventskransen. Hav en pragtfuld dag.
Nissenus Julius

D. 7/12

Godmorgen unger. I dag skal I lære hvordan man giver en nisse-møsser. Prøv med far om I kan. Først stikker man næserne sammen og bagefter puffer man numserne sammen.
Nøøj hvor flot! IGEN!
Nissemøs fra Julius

D. 8/12

Godmorgen dejlige nissebørn. Jeg har lagt 2 fine nissehuer til jer. Kan I finde dem? Jeg tænkte I kunne have dem på i dag:-). Så kunne I lege at I var nisser ligesom mig.
Kram fra Julius

D. 9/12

Godmorgen kære børn. Jeg har været en værre drillenisse i dag. Så det er måske en GOD idé at mærke efter med hænderne i jeres sko. INDEN I tager dem på:-).
Hav en dejlig dag.
Julenissemys Julius

D. 10/12

Jamen godmorgen unger. Ved I hvem der har fødselsdag i dag? Det har far. Så jeg tænker at det kunne være RIGTIG hyggeligt om I sang en god sang for ham. Og kan I huske hvordan man lavede nisse-møsser? Kan I ikke give ham sådan én? Hav en skøn dag.
Kram fra Julius

D. 11/12

Glædelig d. 11. Dec. I dag er det fredag og I må hellere tjekke sokken! Jeg har nemlig lagt en lille weekend gave. Vi nisses ved imorgen.
Julekram fra Julius

D. 12/12

Eiiii jeg er kommet til at drille i nat. IIIH jeg er så SPÆNDT på om I kan finde ud af hvad jeg har lavet!?! Hav en dejlig dag.
Mange nisseklem Julius

D. 13/12

Godmorgen smukke børn. Ved I hvilken dag det er i dag? Det er d. 13 december. Og dagen i dag kalder man også for Santa Lucia dag. Måske I er begyndt at øve Rudolf og Lucia optog i børnehaven? I dag er det også 3. Søndag i advent, så I skal huske at tænde nummer tre lys i adventskransen.
Nissenussere Julius

D. 14/12

Godmorgen I skønne børn, Har I sovet godt? Jeg har sovet som en sten. Og så blev det sørme d. 14 december. Og jeg er så sulten efter kager. Kunne I ikke spørge mor og far om I må bage nogle julesmåkager til mig i dag efter børnehave og dagpleje? Så kunne I bare sætte dem foran min nissedør?
Nissemøs Julius

D. 15/12

Uhm tusind tak for de lækre småkager. Men mangler vi ikke noget? Jeg synes det er SÅ LANG tid siden jeg har fået risengrød. Tror I ikke at I kan lokke mor og far til at lave noget risengrød til aftensmad? Så kan I jo stille en lillebitte skål til mig? Og så har jeg lavet lidt narrestreger igen. Kan I gætte hvad det er?
Klem Julius 

D. 16/12

Godmorgen dejlige børn. Nu er det på tide at vi får skrevet nogle julekort. Men kunne I ikke gøre mig den tjeneste at hjælpe med at dekorere dem? Så kan I få mor og far til at skrive dem. Bagefter skal de lægges i konvolutter og sendes med posten. Folk bliver så glade for julekort. Så dén tradition synes jeg I skulle hjælpe med at føre videre. Jeg har lagt lidt ting frem til jer. Hvem vil I gerne sende et julekort til?
Mange nissehilsner husnissen Julius

D. 17/12

Godmorgen, hvilken farven tror I mon mælken har idag??? HIHIHIHI
Mange nisseklem Julius

D. 18/12

Godmorgen jeg er sådan en fræk nisse. Undskyld. Men jeg kan ikke lade være. Hvis I gætter hvad jeg har lavet. Så vil jeg lægge en lille småkage til jer imorgen tidlig. Kan I mon det?
Nissenus Julius

D. 19/12

Godmorgen til d. 19. dec. Så er det sørme weekend igen. Og I skal ikke I børnehave og dagpleje. Men ved I hvad? Jeg har da helt glemt at spørge jer om hvad I ønsker jer? Vil I ikke fortælle mig det? I kunne lave hver jeres tegning med ting I ønsker jer? Eller få hjælp af mor og far til at skrive det på en seddel? Så kan I lægge sedlen hos mig, og jeg vil sørge for at julemanden får den inden juleaften.
Mange nisseklem Julius.

D. 20/12

Godmorgen mine søde små nisser. I dag er det 4. søndag i advent. Det betyder I skal tænde det 4. lys i adventskransen. OG det betyder at jeg har lagt en lille bitte ting til jer i hver jeres julesok. Og så synes jeg bestemt at vi mangler et juletræ herhjemme. Kan I hjælpe med at finde det og stille det op I stuen?
Nisse møs Julius.

21/12

Godmorgen vidunderlige børn. Så er der kun 3 dage tilbage til juleaften. Kan du hjælpe med at tælle til 3? Glæder I  jer til juleaften? Måske I har nogle gaver vi kan pakke ind sammen i dag. Så kan vi lægge dem klar under juletræet. Jeg har lagt lidt gavepapir frem I kan pakke ind I.
Hav en DEJLIG dag Julius

22/12

Godmorgen søde børn. Er der sne udenfor? Skulle vi så ikke tage ud og kælke? Det kan være vi kan tage ud i Hareskoven og kælke sammen med de andre børn. Og så kan I bygge en snemand sammen med mor og far. Det ville være så flot ude foran huset.
Åh dét vil jeg glæde mig til at se.
Nisseklem Julius

23/12

Godmorgen. I dag er det lillejuleaften. Nøj hvor er jeg spændt på i morgen. Kunne I ikke få far til at sætte en rigtig hyggelig julefilm på? Og måske I kan hjælpe med at gøre klar til i morgen når det er JULEAFTEN!
NISSEKLEM Julius

24/12

SÅ BLEV DET JULEAFTEN! NØØØØJ hvor har jeg glædet mig meget til i dag. Så kommer hele familien over. Og vi skal hygge og lave god mad. Vi skal se Disneys juleshow. Og danse om juletræet. Og I skal synge højt på alle de gode julesange. Og så skal vi alle sammen pakke mange gaver op. Det har været super hyggeligt at være jeres husnisse igen i år. Jeg håber jeg må komme igen næste år. Pas nu godt på jer selv og hinanden. Og så ses vi næste år.
Mange nisse møs Julius.

 

Det er kun fantasien der sætter grænser. Vi skriver gerne brevene aftenen før, så der kan indgå information om hvad der skal ske i løbet af dagen, eller hvad der er sket. Noget de fleste børn rigtig godt kan lide: ‘forberedelse’ (se evt. vores produkt FAMILIETID for mere info herom). Brevene er A5 størrelse og så brænder jeg dem I kanten med en lighter, for at give stemning.

24 NISSEDRILLERIER

Nogen dage vil Julius have lavet ballade herhjemme. Og det gælder for ungerne om at finde ud af hvad Julius har fundet på. Det kunne være:

 1. Farve mælken rød med frugtfarve
 2. Sætte støvlerne i køleskabet
 3. Flytte rundt på møbler
 4. Dække morgenbord under bordet
 5. Binde jakken sammen
 6. Pakke stolene ind i gavepapir
 7. Flyt legetøjet ind i sofaen
 8. Lav teselskab med bamserne
 9. Lave muselmalet farvet æg
 10. Tegner på børnenes fødder
 11. Tegner sørøver-skæg på mor
 12. Pynter juletræ med undertøj
 13. Ingen pære i lamperne, så det eneste man har, er stearinlys
 14. Neglelak på alles tæer
 15. Pakket madpakken ind som en julegave
 16. Pyntet bilen med guirlander
 17. Fodspor i mel der fører over til nissedøren
 18. Et brev fra nissen om at den er sulten og vil have en clementin (næste morgen ligger kun skrællen tilbage)
 19. Mælken er skiftet ud med kakaomælk
 20. Julepynt i madpakken
 21. Grangrene der stikker ud af vinterjakkerne og op af støvlerne
 22. Har taget bidder af madderne i madpakken, og lagt pebernødder istedet for
 23. Tegn smileys på alle clementiner eller frugt med skræl
 24. Skriver god jul med pebernødder

Aktivitetsforslag til December

Her er nogle bud på hvad man kan lave med sine unger i løbet af December:
– Spis risengrød
– Pynte op
– Købe juletræ
– Bage julekager
– Julemarked/tivoli
– Juletegninger
– Skrive julekort
– Klippe julepynt

– Læse julehistorier
– Lave snemand
– Pakke gaver ind
– Gå med nissehue
– Spise æbleskiver
– Lav nisselandsskab
– Skøjte
– Slæde
– Gå til julefrokost
– Købe mistelten
– Se julefilm
– Skrive ønskeseddel
– Fodre ænder

Kunne I bruge det? Og har I andre hamrende gode idéer? Så del ENDELIG!

Nissemøsser og rigtig glædelig jul fra hjerterne bag Designed Learning

 

Inspiration til nærvær

Vi, i Designed Learning, lever og ånder for at skabe inspiration til nærvær i børnefamilier. Ved hver mærkedag året rundt, sender vi en forklaring om dagen i børnehøjde (se eksempel her), samt tilhørende inspiration.

Får du ikke allerede vores inspiration til hyggestunder i din inbox, kan du skrive dig op her.

 

© designedlearning.dk – 24 nissebreve og 24 nissedrillerier – en billig og sød julekalender