Ordet advent

…kommer fra et meget gammelt sprog, der hedder latin. Nemlig fra ordene Adventus Domini, som betyder “Herrens komme”.

Herren er den samme som Jesus. Man taler altså om at Jesus kommer.

Så I gamle dage brugte man advent til at tælle ned til Jesus’ fødselsdag. Altså den dag Jesus blev født. For den dag han blev født, var den dag Herren kom hertil. Giver det mening?

I dag bruger man mest advent til at tælle ned til juleaften (som jo er Jesus fødselsdag).

Der er fire adventsdage og de ligger altid på en søndag. Alle fire adventsdage skal altid falde før d. 25. december.

1. søndag i advent markerer også kirkeårets begyndelse.

 

Hvor kommer adventskransen fra?

Dét med at tænde et lys i den smukke adventskrans, er en tradition, der er værd at holde i hævd, for den rummer masser af historie.

Ligesom juletræet (den historie må I få en anden gang) er også adventskransen en nyere tradition i de danske hjem. Den kom til Danmark fra Tyskland omkring 1. verdenskrig i 1914-1918. Fra 1864 til 1920 var Sønderjylland nemlig tysk, og derfor vandrede den tyske tradition med adventskranse op til det sønderjyske. Og da Sønderjylland i 1920 igen blev dansk, var traditionen så stadfæstet og den begyndte derfor at brede sig til resten af landet. I forbindelse med besættelsen under 2. verdenskrig blev det at tænde et stearinlys, et symbol på håb og frihed.
I gamle dage var kransen traditionelt dekoreret med hvide lys og røde og hvide bånd, som symboliserede det danske nationale bånd til Danmark.

 

Alle kirkens højtider og helligdage har tilknyttet en farve

Hvilken farve tror du er advents farve?

Lilla, er den farve der er knyttet til advent, da den symboliserer bod, ånd, alvor og anger. Grunden til at advent har fået den farve er at man især i gamle dage brugte tiden før jul til bod.

Men hvad betyder bod? Jo, bod betyder at man betaler en slags bøde for de dumme ting man har gjort. Det var nemlig sådan at man mente at både sjæl og krop skulle gøres klar til at tage imod julens budskab. Man skulle på en måde sige undskyld for de dumme ting man havde gjort, og på den måde blive klar til et nyt år.

I dag kan adventskransen have lige den form og de farver, som man ønsker. Det eneste krav er dog at kransen indeholder de fire lys, som symboliserer de fire søndage op til jul.

Du kan finde inspiration til nærvær i juletiden her.

 

Inspiration til nærvær

Vi – hjernerne og hjerterne bag Designed Learning – lever og ånder for at skabe inspiration til nærvær i børnefamilier.

Får du ikke allerede vores forklaringer om mærkedage tilsendt i din inbox (sammen med tilhørende inspiration til hyggestunder), kan du tilmelde dig her: 

 

© designedlearning.dk – MÆRKEDAG: Hvad betyder advent?