Umiddelbart rimer farlig ikke så godt på børn. Og som I måske er bekendt med (ellers læs mere om traditionen hér) er Halloween med sine rødder tilbage i keltisk fejring, indbegrebet af noget farligt. Men faktisk kan Halloween være en ganske god måde at introducere børnene til det uhyggelige på en hyggelig måde. For er der noget børn elsker, så er det traditioner og især dem hvor ingredienserne ‘hygge-med-dem-jeg-holder-af‘ og ‘slik‘ indgår!

Dosér dog efter hvad barnet synes er sjovt – ellers kan det give voldsomt bagslag – også selvom plasteret på såret er slik.

1. Udskårne græskar med lys i

Man mener at traditionen med at tænde lys stammer tilbage fra kelterne (som kom fra bl.a. Skotland og Irland). Dengang brugte de roer til at tænde lys for at holde de onde ånder væk. Da de udvandrede til Amerika kunne de ikke finde roerne, men fandt istedet græskar.

Aktivitet:

  1. Køb et græskar sammen
  2. Lad barnet male et farligt ansigt på det med en sprittus.
  3. Sammen kan i åbne det ved at zig-zag skære toppen af.
  4. Ta’ nu alle kernerne ud og rens det godt.
  5. Hjælp nu hinden med at skære det farlige ansigt ud.
  6. Sæt til sidst et lys i.

FUN FACT: Herhjemme har det været tydeligt at se den stigende interesse for Halloween gennem salget af græskar som i 2008 var på 400.000 og blot 7 år efter var fordoblet.

 

2. Uhyggelig udklædning

Traditionen med at klæde sig uhyggeligt ud, stammer tilbage fra kelterne som klædte sig ud for at vise at lige netop den dag gjaldt de almindelige regler ikke. Man mente, at der på denne dag var særlig kort afstand imellem de levende og de dødes verden. I dag kan man opleve alt fra skeletter, hekse, spøgelser og vampyrer når det er Halloween.

Aktivitet:

  1. Find sammen på noget I kan klæde jer ud som
  2. Måske I allerede har noget udklædningstøj derhjemme eller kan lave et spøgelse ud af et lagen. Et godt tip er at søge efter genbrug på dba.dk eller andre steder. Ofte bliver udklædningstøj kun brugt få gange.
  3. Ansigtsmaling er et stort hit hos de fleste børn. Find bl.a. inspiration hér.

 

3. ‘Slik eller ballade’

Er dit barn stort nok til at gå ud i mørket d. 31. oktober? I flere og flere byer er det blevet tradition at gå ud og tikke om slik til Halloween. Hvis dit barn endnu ikke er klar, kan det være en fin start blot at ringe på derhjemme hos jer selv.

Vover I jer ud i mørket møder I højst sandsynlig udklædte børn der ringer på ved de huse hvor der står en græskar med lys i udenfor og forventer at få slik – ellers truer de med at lave ballade. Denne tradition kender vi i Danmark fra Fastelavn, men flere og flere steder i landet gøres det også til Halloween.

Skikken stammer sandsynligvis fra Middelalderen hvor man i nogle lande allehelgensaften satte mad ud til fattige børn, der tilgengæld skulle bede for giverens afdøde slægtninge.

 

Inspiration til nærvær

Vi – hjernerne og hjerterne bag Designed Learning – lever og ånder for at skabe inspiration til nærvær i børnefamilier.

Får du ikke allerede vores forklaringer om mærkedage tilsendt i din inbox (sammen med tilhørende inspiration til hyggestunder), kan du tilmelde dig her: 

 

© designedlearning.dk3 HALLOWEEN aktiviteter der gør det uhyggelige hyggeligt