Se den her mærkedag ‘Mortens aften’ er lidt sjov! Og det er der primært 2 grunde til:

  1. Selvom vi fejrer en mand der hed Martin, kalder vi det for Mortens aften
  2. Og så spiser vi and, selvom det var gæssene der afslørede Martin…eller jeg mener Morten

Forvirret!? Så læs forklaringen nedenfor.

Hvorfor fejrer vi Mortens aften?

Jo, ser du, I Danmark har vi tradition for at fejre Mortens aften d. 10. november – aftenen før Mortens dag d. 11. november. Det gør vi netop den dag for at mindes Martin (ja! Martin) af Tours der gemte sig blandt gæs fordi han ikke ville være biskop. Biskop er sådan en slags mand der bestemmer i kirken og holder styr på et kirke-sogn – altså et område hvor der er mange kirker.

Men lad os først lige få ordenlig styr på ham Martin. Han var nemlig en god mand der havde et godt hjerte for de fattige og som man mente kunne helbrede de syge. Derfor blev ham opfattet som en hellig mand og blev udkåret til helgen. Han kæmpede for at udbrede Kristendommen (altså den tro hvor man tror på Gud) og blev en munk rigtig mange godt kunne lide. Derfor mente folket at han skulle udpeges til Biskop.

Martin fik sin hævn!

Men den var Martin ikke med på, så han gemte sig blandt gæssene som tilsyneladende var enige med folket, så de skræppede det bedste de havde lært, som forsøgte de at fortælle omverdenen hvor Martin havde gemt sig. Og på den måde blev han afsløret og udnævnt til biskop. Som hævn befalede han at hvert år netop den dag skulle alle i byen hugge et hoved af en gås og spise den til aftensmad. Så kunne de lære at lade være med at afsløre ham!

Da traditionen kom til Danmark var der ikke så mange gæs, så dem der var, kostede rigtig mange penge. Og det nærmeste man kunne komme på en gås, var en and, derfor valgte man at spise and i stedet, og gør det stadig den dag i dag.

…og navnet Morten er en fordanskning af Martin, så herhjemme går denne helgen altså under navnet Morten Bisp.

Når det nu er sagt, er det en ganske fin anledning til at samles til en hyggestund med familie eller venner og få noget godt at spise – om det så er and eller gås eller noget helt tredje. Inviter dine nærmeste på hjemmerestaurant – find inspiration hér.

 

Inspiration til nærvær

Vi – hjernerne og hjerterne bag Designed Learning – lever og ånder for at skabe inspiration til nærvær i børnefamilier.

Får du ikke allerede vores forklaringer om mærkedage tilsendt i din inbox (sammen med tilhørende inspiration til hyggestunder), kan du tilmelde dig her: 

 

© designedlearning.dkMÆRKEDAG I BØRNEHØJDE: Hvad er Mortens aften?