For mange år siden i 1872 – altså for næsten 150 år siden – fandt en dame i USA på at man skulle fejre en dag hvert år der hed MORS DAG.

Damen hed Julia og var forfatter. Samtidig med at hun skrev bøger, kæmpede hun også for at kvinder skulle have det godt. Hun syntes at mødre gjorde så stort et stykke arbejde for at få familier til at hænge sammen, at det skulle de hyldes for. Derfor lavede hun MORS DAG.

Der gik nogle år, og så kom der en ny dame der hed Anna, der syntes det var sådan en god idé at hun hjalp med at få Mors Dag udbredt. I dag er Mors dag en officiel helligdag i USA. Det besluttede en præsident nemlig i 1914 – for over 100 år siden. Og ved I hvad præsidenten sagde da han besluttede det?

“…moderen er helten i hjemmet”

 

Hvorfor giver man blomster til mors dag?

Da Anna besluttede sig for at gøre Mors Dag en dag for alle – nemlig ved at hylde både hendes egen mor og alle andre, tænkte hun at det var en god ide med et symbol.

Ved du hvad et symbol er? Kan du komme i tanke om nogle symboler du kender?

Anna tænkte at en nellike, altså en blomst, skulle være symbol på Mors Dag.

 

Hvorfor en nellike?

Jow, fordi at nelliken symboliserer, altså står for; renhed, trofasthed, ærbarhed, barmhjertighed, kærlighed og skønhed.

Man gjorde faktisk også sådan at alle dem der stadig havde en mor der levede, bar røde nelliker, og alle dem der desværre havde mistet deres mor, bar hvide nelliker.

Og på den måde blev blomster noget man giver til sin mor på Mors Dag. Rigtig mange bliver glade for at få blomster – og især tanken bag varmer om hjertet.

Har du nogensinde prøvet at give nogle en blomst? Blev de glade?

 

Hvornår kom Mors Dag til Danmark?

I 1910 var der en bisp på Bornholm, der tænkte at det var en rigtig god idé. Så han inviterede 400 mennesker til at fejre Mors Dag i Rønne.

 

Hvor i verden fejrer man Mors Dag?

I næsten hele verden fejrer man Mors Dag i dag. RIGTIG mange har det på samme dag som i Danmark, nemlig 2. søndag i maj. Men ikke alle – i Norge fejrer man det eksempelvis den 2. søndag i februar og i Thailand er det 12. August.

 

Sjove fakta om MOR (Kilde)

  • 69 børn, er det højeste officielle antal børn én mor har født (AV)
  •  I Danmark bliver man i gennemsnit mor for første gang når man er 29,1 år gammel
  •  På over 80 sprog starter `mor´ med bogstavet `m´. (Engelsk: Mother, Dansk: Mor, Spansk: Madre, Hawaiians: Makuahine). Måske I kender til flere?

 

Har I lyst til at få lidt inspiration til hvordan I kan fejre Mors Dag? Så se mere hér.

 

Inspiration til nærvær

Vi – hjernerne og hjerterne bag Designed Learning – lever og ånder for at skabe inspiration til nærvær i børnefamilier.

Får du ikke allerede vores forklaringer om mærkedage tilsendt i din inbox (sammen med tilhørende inspiration til hyggestunder), kan du tilmelde dig her: 

 

© designedlearning.dk – MÆRKEDAG I BØRNEHØJDE: Hvad er Mors Dag?