Sankthans er en hyggelig aften som mange fejrer ved at tænde bål og spise god mad med familie eller venner. Men hvorfor hedder det egentligt Sankthans? Har det noget med Hans at gøre? Hvorfor tænder vi bål? Og hvordan fejrer man Sankthans på Filipinerne?

Hvorfor hedder det Sankthans?

Johannes Døberen har lagt navn til dagen. ‘Hans’ er nemlig på dansk en forkortelse for Johannes. Og Sankt betyder helgen. Altså ‘Sankthans’. Sagen er nemlig den at Johannes Døberen blev født d. 24. juni – lige præcis et halv år før Jesus. Og ligesom vi fejrer Jesus’s fødselsdag dagen før, så fejrer vi også Johannes’s fødselsdag, aftenen før. Altså d. 23. juni.

Det var, iøvrigt Johannes der døbte Jesus dengang i Jordanfloden for ca. 2000 år siden. Det er derfor han har fået kælenavnet ‘døberen’. Det siges at de er i familie – ja faktisk fætre – og at Johannes brugte hele sit liv på at hjælpe Jesus frem i verden.

Hvorfor fejrer vi Sankthans?

Selv før historierne om fætrene Johannes og Jesus, holdt man midsommer fest, altså Sankthans. Midsommer er når solen står allerhøjest på himmelen. Det menes at d. 21. juni er den længste dag – altså den dag man kalder for ‘sommer-solhverv’. Solhverv betyder ‘solvending’ og efter den dag bliver dagene igen kortere – man kan sige at solen vender sin bane. Giver det mening?

Den længste dag er d. 21. juni og varer 17 timer (det vil sige solen er på himmelen i 17 timer)

Den korteste dag er d. 21. december og varer 7 timer (det vil sige at solen er på himmelen i 7 timer)

Vi fejrer altså Sankthans både fordi det er Johannes Døberens fødselsdag og fordi det er midsommer. Hele 2 gode grunde til at feste og gøre dagen til en hyggestund. Find inspiration hér.

Hvordan fejres Sankthans?

Traditionerne for Sankthans i Danmark består af 3 ting, der alle hænger sammen, nemlig:

  • Bålet
    Vi har siden 1600-tallet (måske allerede tilbage fra middelalderen) lavet bål til Sankthans. Man troede at bålet havde en magisk kraft mod det onde. Så bålet blev i starten tændt for at jage sådan noget som hekse og trolde væk – som man altså troede på dengang. I 1617 blev en lov indført af Kong Christian d. 4. Den gik ud på at trolddom skulle straffes med døden til følge. Man mener at ialt 1000 mennesker omkom på bålet – mange af dem var kvinder, som man troede var hekse. Heldigvis blev den lov afskaffet og den sidste afbrænding fandt sted i 1693. Omkring 1800-tallet blev tradition med heksedukker indført, dog ikke Sankthans aften, men på Valborgsaften d. 30. april. Først omkring 1900-tallet begyndte man at brænde hekse-dukker af Sankthans aften. Og det er så den tradition vi stadig har i dag. Historien går på at netop Sankthans aften sendes alle hekse til et stort bjerg i Tyskland, nemlig Bloksbjerg. Har du hørt om Bloksbjerg? Og husk det er ikke noget der sker i virkeligheden, det er bare en rigtig god historie : )
  • Talen
    Der er også tradition for at der holdes en båltale. Den handler tit om det gode og det onde – og det lyse og det mørke.
  • Sangen
    Når vi står om bålet Sankthans aften bliver der altid sunget en helt bestemt sang, nemlig ‘Midsommervisen’, kendt under navnet ‘Vi elsker vort land’. Den er skrevet af digteren Holger Drachmann i 1885. Du kan høre sangen og lære teksten her:

 

 

Hvordan fejres Sankhans i andre lande?

Fejringen af Johannes Døberen foregår i mange lande. Dog på lidt andre måder end i Danmark. F.eks. bliver det på Filipinerne fejret med en vandpjaske dag. Netop fordi Johannes jo døbte Jesus ved at øse vand over hans hoved – nøjagtig som man bliver dødt i dag i kirken. Derfor er det en god ide at have vandpistolen med hvis man er på Filipinerne netop d. 23. juni – og pas på brandbilerne! Brandmændene har helt klart en fordel.

I Spanien, er der derimod tradition for at tænde bål (ligesom herhjemme). På bålet må man smide alle de ting man ikke længere vil have. Og kan man hoppe over bålet, siges det at man må få et ønske opfyldt.

 

Inspiration til nærvær

Vi – hjernerne og hjerterne bag Designed Learning – lever og ånder for at skabe inspiration til nærvær i børnefamilier.

Får du ikke allerede vores forklaringer om mærkedage tilsendt i din inbox (sammen med tilhørende inspiration til hyggestunder), kan du tilmelde dig her: 

 

© designedlearning.dkMÆRKEDAG I BØRNEHØJDE: Hvad er Sankthans?