Hvorfor holder vi efterårsferie?

Efterårsferien blev i gamle dage kaldt for “kartoffelferie”. Og hvorfor nu det, tænker du måske? Jo, ser du, det er faktisk kartoflernes skyld at vi i dag nyder en uges ferie i oktober – typisk uge 42. Dengang havde det dog ikke så meget med ferie at gøre. Grunden til at børnene fik fri fra skole, var nemlig at de skulle hjælpe til hjemme på gården med at grave kartofler op. Det var hårdt arbejde, da man ikke havde maskiner til at klare høsten ligesom idag – derfor skulle alle arme bruges – også børnenes. Siden 1960’erne har efterårsferien handlet mere om kastanjedyr og familiehygge.

 

Der findes et kartoffel-museum!

Vil I vide mere om kartoflens historie om hvordan den vha. Kartoffeltyskerne (som iøvrigt glemte at fortælle danskerne at kartoflen skulle koges inden den blev spist) kom helt fra Sydamerika til Danmark – først som svinefodder og senere som en stor del af vores daglige kost, kan vi anbefale et besøg på Kartoffel-museets hjemmeside.

 

Efterårsferiens nyere traditioner

Der er specielt 2 traditioner forbundet med efterårsferien – eller nærmere til optakten af efterårsferien, da de begge foregår om fredagen inden ferien. Nemlig kulturnat og skolernes motionsdag.

Motionsdagen foregår i skoletiden på de fleste skoler i landet. Og det har man gjort siden 1982 – altså i næsten 40 år! Man mødes på tværs af alle årgange og klasser for at sætte fokus på motion.

Den anden tradition er Kulturnat, som foregår primært om aftenen i de større byer rundt om i landet, hvor kulturinstitutioner – som f.eks. kirker og museer – går sammen om at skabe oplevelser for borgerne. Se evt. mere om kulturnatten i København som har eksisteret i næsten 30 år her.

 

Hvad kan man lave i efterårsferien?

Selvom I ikke lige har en masse kartofler der skal op ad jorden, er der masser af ting man kan lave sammen i efterårsferien – både udendørs og indendørs. Her er 3 ideer til ude og 3 ideer til inde – alt sammen stort set gratis:

Udendørs efterårsaktiviteter

 1. Kastanje-jagt
  Den eftertragtede efterårs aktivitet, koster helt gratis og appellerer samtidig til børns samlemani. Det eneste det kræver er tøj til årstiden, en pose og, ja så selvfølgelig et kastanje træ! Børn kan pludselig gå op til flere kilometer, blot der er gevinst i ny og næ. Ude-aktivitet kan også snildt forlænges med indeaktiviteter med f.eks. de klassiske kastanje dyr eller måske kastanjerne kan males eller bruges som valuta til købmandsbutikken!?
 2. Blade-jagt
  Bladene bliver så sindsygt flotte når de falmer. Men hvorfor gør de egentlig det? Jo, ser du, det gør de pga. nogle kemiske forandringer i bladene der går ud på at næringen i de grønne blade trækkes ind i træets stamme og rødder. Bladene stopper simpelthen med at producere det farvestof der gør dem grønne og som har navnet Klorofyl – mens andre farvestoffer tager over. De gule og orange blade indeholder det sammen stof som giver gulerødder deres farve – og røde og lilla blade det samme farvestof som giver radiser og roser deres farve. Sjovt ik’!
  Prøv om I kan finde en masse blade i forskellige farver og klistre dem på et papir. Alt imens kan I lege i bladene. Måske kaste dem op i luften og lade bladende ‘sne’ eller begrave hinanden under bladene – lige pånær hovederne selvfølgelig 🙂
 3. Svampe-jagt!
  I år er et rigtig godt svampeår, så det er bare med at finde noget natur og en pose og se at komme afsted på jagt. Inden, vil vi dog gerne opfordre til at man alliere sig med én der har forstand på svampe, da ikke alle kan spises. I kan finde en god instruktion til svampe hér samt downloade apps der kan hjælpe jer på vej til at finde de lækre og IKKE giftige svampe som senere kan nydes på et dejligt ristet stykke brød i flødesovs. Find evt. opskrift hér.

 

Indendørs efterårsaktiviteter

Mulighederne er uendelige, men vi har samlet 3 gode bud her:

 1. Prik-til-prik tegninger
 2. Foldetid – 3 børnevenlige origami guides
 3. Inviter familien på hjemme-restaurant

 

Rigtig god efterårsferie!

 

Inspiration til nærvær

Vi – hjernerne og hjerterne bag Designed Learning – lever og ånder for at skabe inspiration til nærvær i børnefamilier.

Får du ikke allerede vores forklaringer om mærkedage tilsendt i din inbox (sammen med tilhørende inspiration til hyggestunder), kan du tilmelde dig her: 

 

© designedlearning.dkMÆRKEDAG I BØRNEHØJDE: Hvad er Efterårsferie?