Hvorfor holder vi efterårsferie?

Efterårsferien blev i gamle dage kaldt for “kartoffelferie”. Og hvorfor nu det, tænker du måske? Jo, ser du, det er faktisk kartoflernes skyld, at vi i dag nyder en uges ferie i oktober. Dengang havde det dog ikke så meget med ferie at gøre. Grunden til at børnene fik fri fra skole, var nemlig at de skulle hjælpe til hjemme på gården med at grave kartofler op. Det var hårdt arbejde, da man ikke havde maskiner til at klare høsten ligesom i dag – derfor skulle alle arme bruges – også børnenes. Siden 1960’erne har efterårsferien handlet mere om kastanjedyr og familiehygge.

Vi har samlet vores bedste bud på kreative og hyggelige ideer – og så er de endda gratis.

Har man lyst til at give ungerne en oplevelse af, hvordan man brugte efterårsferien i gamle dage, så kan man tage på de fleste landbrugs- eller frilandsmuseer, der traditionelt set bruger efterårsferien til at give gæsterne muligheden for at få oplevelsen af, hvad det ville sige at holde ‘gammeldaws’ kartoffelferie.

Der findes et kartoffel-museum!

Vil I vide mere om kartoflens historie? Om hvordan den vha. Kartoffeltyskerne – som iøvrigt glemte at fortælle danskerne at kartoflen skulle koges inden den blev spist – kom helt fra Sydamerika til Danmark – først som svinefodder og senere som en stor del af vores daglige kost. Så kan vi anbefale et besøg på Kartoffel-museets hjemmeside.

Fun Facts om kartoflen:

  • Der dyrkes kartofler i over 125 forskellige lande verden over.
  • Kina er den største kartoffelproducent i verden.
  • Kartoflen er den fjerde største fødevare i verden efter hvede, ris og majs.
  • En kartoffel består af 80% vand, og den er beslægtet med både tomater og tobak.
  • Hver dansker spiser op mod 40 kg. kartofler om året.

Efterårsferiens nyere traditioner

Der er specielt to traditioner forbundet med efterårsferien – eller nærmere omkring optakten til efterårsferien, da begge foregår fredagen inden ferien. Nemlig Kulturnat og Skolernes Motionsdag.

Motionsdagen

Hvert år holder 96 % af landets skoler Skolernes Motionsdag. Og det har man gjort siden 1982 – altså i næsten 40 år! Man mødes på tværs af alle årgange og klasser for at sætte fokus på motion. En dag fuld af bevægelse, glæde og fællesskab, som stort set alle har minder om fra deres skoletid.

I 2020-udgaven er situationen lidt anderledes pga. Covid-19. Motionsdagene gennemføres stadig i stort omfang, men typisk klassevis.

Kulturnatten

Den anden tradition er Kulturnat, som foregår primært om aftenen i de større byer rundt om i landet, hvor kulturinstitutioner – som eksempelvis kirker og museer – går sammen om at skabe oplevelser for borgerne. I år bliver den dog – for første gang siden 1993 – ikke afholdt, pga. Covid-19.

Hvis man er til kultur- og/eller natur- oplevelser med børnene, er der dog masser af ting at tage sig til som familie i hele efterårsferien over hele landet. Rigtig mange museer og attraktioner giver den ekstra gas med fede aktiviteter for hele familien – find masser af inspiration hos VisitDanmark.

Inspiration til nærvær

Vi – hjernerne og hjerterne bag Designed Learning – lever og ånder for at skabe inspiration til nærvær i børnefamilier.

Får du ikke allerede vores forklaringer om mærkedage tilsendt i din inbox (sammen med tilhørende inspiration til hyggestunder), kan du tilmelde dig her: 

© designedlearning.dkMÆRKEDAG I BØRNEHØJDE: Hvad er Efterårsferie?