Hvad er et Folketingsvalg?

Hvert 4. år vælger vi i Danmark nogle nye politikere til folketinget. Folketingen er der hvor alle bestemmerne for landet sidder. De kan lave nye love for landet og er derfor med til at styre landet.

 

Hvordan stemmer man?

Når der er valg, vælger vi 179 mennesker der skal være med til at bestemme over vores land. Alle der er statsborgere i Danmark og som er over 18 år, kan stemme. Det gør man ved at man modtager et valgkort med sit navn på med posten. Det kan man så bytte til en stemmeseddel på valgstederne den dag valget finder sted. Denne gang er det på Grundlovsdag (læs mere om Grundlovsdag hér). Når man har fået sit valgkort, går man ind i en stemmeboks og sætter et kryds (husk kun 1 kryds) enten udfor et navn man gerne vil stemme på eller for et helt parti.

 

Hvad er et parti?

Et parti er lidt ligesom en gruppe. Som politiker går man ofte sammen med andre der har samme mening som én selv.

“Hvor mange penge skal vi bruge på skoler og børnehaver? Og hvad gør vi med miljøet, hospitalerne og de ældre? Hmm….og hvor får vi pengene fra?”

I Danmark er der mellem 7-10 forskellige partier i folketinget. Når alle stemmerne er talt op, ved vi hvem der har fået flest stemmer og derfor har vundet valget. Dem der vinder får ikke en pokal, nej, de får derimod retten til at komme i regeringen. I Danmark består regeringen af flere partier, der skal samarbejde på tværs. Noget af det første de skal gøre er at bestemme hvem der skal bestemme indenfor nogle forskellige områder. Dem der bliver bestemmerne, kalder man ministre. Chefen over alle ministre, er Statsministeren.

Kender du nogle partier? Og har du prøvet at være med din mor eller far nede og stemme?

Folketinget har lavet nogle gode, levende videoer om ‘Folketingsvalg’ og ‘Hvad er et politisk parti’. Find dem hér.

 

Inspiration til nærvær

Vi – hjernerne og hjerterne bag Designed Learning – lever og ånder for at skabe inspiration til nærvær i børnefamilier.

Får du ikke allerede vores forklaringer om mærkedage tilsendt i din inbox (sammen med tilhørende inspiration til hyggestunder), kan du tilmelde dig her: 

 

© designedlearning.dk – MÆRKEDAG I BØRNEHØJDE: Folketingsvalg