Hvad er Grundlovsdag?
Omkring år 1849 havde vi en konge der hed Kong Frederik d. 7. Han havde et motto (et motto er en kort sætning der fortæller hvad man tror på): “folkets kærlighed, min styrke”. Efter mange år i Danmark hvor kongen bestemte rigtig meget (det vi kalder enevælde), mente folket at det var på tide at magten skulle fordeles mere. Derfor gik næsten 20.000 mennesker sammen op til Frederik d. 7´s slot for at få ham til at give noget af magten til folket. Kongen gik derfor med til at skrive under på Danmarks første grundlov d. 5. juni, og derfor er det netop den dag vi fejre Grundlovsdag.
Hvad står der mon i Grundloven?
Jo, der står skam en masse regler der har givet os de rettigheder vi har idag, så vi alle kan være med til at bestemme og at vi alle har lov til at sige hvad vi mener uden at gøre andre kede af det (det vi kalder ytringsfrihed). Ordet ‘Grundloven’ kan derfor forstås sådan at det var de love, altså regler, der danner grund for den måde vores land er styret. Den måde kalder vi demokrati. Demokrati betyder nemlig at magten ligger hos folket.
Med Grundloven kom Danmarks første folketing. Nu kunne folk stemme på dem de ville og dem der fik flest stemmer blev ‘bestemmerne’. De skulle så være med til at lede landet og lave lovene. Det var dog stadig kongen der bestemte hvem der skulle være statsminister.
I grundloven står der for eksempel:
- at folk fik lov at stemme på dem de syntes skulle lede landet (dog måtte kvinder, tjenestefolk og fattige endnu ikke stemme).
- at man måtte sige og skrive det man ville
- at man måtte mødes med dem man ville
- at det man ejede skulle man have lov at have i fred
- at man ikke kunne blive straffet før man havde fået lov til at forsvare, altså forklare sig, for en dommer
Førhen havde kongens mænd kunne gøre hvad de ville, men med grundloven kom også en tre-deling af magten, så:
- det er folketinget og regeringen der laver lovene (den lovgivende magt)
- det er politiet der sørger for at folk overholder lovene med hjælp fra regeringen (den udøvende magt)
- det er en dommer der afgør om nogen overtræder lovene (den dømmende magt)
Men hvordan fejrer vi så Grundlovsdag?
Jo, dagen bliver idag fejret ved at de fleste har fri fra skole og arbejde. Der er mange der bruger grundlovsdag til at sige hvad de mener om nogle vigtige ting. Måske I har lyst til at holde en Grundlovs-tale for hinanden? Man må sige lige hvad man har lyst til! I kan også prøve at lave jeres egen familie-grundlov med de ting der er vigtige for jer (f.eks. når i spiser, hvornår I må kigge på skærm, hvem der støvsuger osv.).
Folketingen har lavet nogle små film der levende beskriver ‘Grundloven’ og ‘Sådan fik vi Grundloven’, som I kan se hér.
Inspiration til nærvær
Vi – hjernerne og hjerterne bag Designed Learning – lever og ånder for at skabe inspiration til nærvær i børnefamilier.
Får du ikke allerede vores forklaringer om mærkedage tilsendt i din inbox (sammen med tilhørende inspiration til hyggestunder), kan du tilmelde dig her:
© designedlearning.dk – MÆRKEDAG I BØRNEHØJDE: Grundlovsdag