Hvad betyder ordet Fastelavn?

Ordet ‘Fastelavn’ kommer fra de plattyske ord ‘Vaste lavent’ eller ‘Fastelabend’, der betyder aftenen inden fasten. Og det er fordi Fastelavn fra gammel tid, er optakten til fasten. At faste betyder at man skal holde sig væk fra noget i en tid. Det kan være mad og drikke eller måske endda skærm. Det siges at Jesus fastede i ørkenen i 40 dage. De fleste der faster i forbindelse med fastelavn idag, spiser stadig, men udelukker nogle bestemte ting – eksempelvis kød. I Danmark kalder vi starten på fasten for Fastelavn, i andre lande kalder man det karneval eller maskerade. Karneval (carne vale) betyder ‘farvel til kødet’ på latin.

 

Hvordan fejrer vi Fastelavn?

I gamle dage var Fastelavn en voksenfest, hvor de voksne drak øl og spiste en masse mad. De dansede og klædte sig ud. Og så slog de katten af tønden, nogle gange imens de sad på en hest. Og inde i tønden var der en rigtig kat. Jo, den er god nok. Katten var nemlig symbol for ‘det onde’ som man gerne ville beskytte sig imod.

Idag er der HELDIGVIS ikke længere en levende kat inde i tønden, i stedet er den fyldt med slik.

Men hvor kommer Fastelavnsriset fra og hvorfor klæder man sig ud?

Det kommer igen fra gamle dage, hvor man brugte riset til at slå dårlige ting ud af kroppen på hinanden med. Idag pynter vi fastelavnsriset med masker, farverrigt papir og slik. I gamle dage klædte de voksne sig også ud som uhyggelige og farlige ting. For på den måde mente de at de kunne skræmme alle de onde ting væk.

 

Hvornår er det Fastelavn – og i hvor mange dage?

Fastelavn falder altid på en søndag, præcis 7 uger før påskedag. Fastelavn består i virkeligheden af 4 dage; Fastelavnssøndag og -mandag, hvide tirsdag og askeonsdag. De to første dage, fastelavnssøndag og -mandag, bliver også nogle gange kaldet flæskesøndag og -mandag, da det var de sidste dage man måtte spise flæsk og kød inden fasten startede. 

Men hvad er hvide tirsdag?

Hvide tirsdag er dagen lige inden fasten startede. Den hed hvide tirsdag, fordi det var den dag man spiste alt det hvide (sukker, mel, æg, mælk, osv.), som var meget dyrt at købe i gamle dage. I USA hedder det ‘Pancake Tuesday’, da pandekager er lavet af æg, sukker og hvedemel. Man mener at det muligvis også er derfor vi i Danmark spiser fastelavnsboller, da de er lavet af det samme. Se en god opskrift hér.

Hvad er aske-onsdag?

Askeonsdag er den første dag i fasten. I de katolske kirker maler præsten et kors i panden på folk, med aske.

 

Dog er det de færreste der idag gennemfører en faste efter Fastelavn. Det er istedet blevet en festlig begivenhed for børn og barnlige sjæle. Og selvom Fastelavn som oftest fejres om søndagen, er temaet også oplagt til en fødselsdagsfest eller til lidt nærvær en hvilken som helst anden dag. Ud af de kendte traditioner har vi lavet en fastelavnsskattejagt: JAGTEN PÅ DEN FORSVUNDNE KØLLE! Den kan du lade dig inspire af hér.

 

Står du og mangler nogle nemme nemme ideer til børnenes udklædning så se hér.

 

Inspiration til nærvær

Vi – hjernerne og hjerterne bag Designed Learning – lever og ånder for at skabe inspiration til nærvær i børnefamilier.

Får du ikke allerede vores forklaringer om mærkedage tilsendt i din inbox (sammen med tilhørende inspiration til hyggestunder), kan du tilmelde dig her: 

 

© designedlearning.dk – MÆRKEDAG: Hvad er Fastelavn?