Hvad betyder ordet ‘Aprilsnar’?

Aprilsnar er noget man må kalde dem der bliver narret d. 1. april. Så altså ‘April’ fordi det er april måned og ‘Nar’ fordi man bliver narret. Den første dag i april er nemlig dagen hvor det er ok at drille lidt. Altså ikke sådan drille så nogen bliver kede af det, men mere sådan så både dem der finder på narrestregen og dem der bliver narret alle synes det er sjovt. Derfor skal du passe godt med at tro på alt du hører d. 1. april.

 

Hvorfor fejres ‘Aprilsnar’?

Der findes forskellige historier for hvordan Aprilsnar er opstået – her kommer de:

  1. Traditionen kommer fra romernes narrefester. De fandt sted ved forårstide – omtrent samtidigt med, at vi fejrer påske idag.
  2. Traditionen stammer fra 1600-tallet. Dengang fejrede man nytår ved påsketid. Og nytår har altid været en tid hvor man lavede nogle sjove ting og anderledes festlige ting. Læs mere om nytår hér.
  3. Traditionen stammer fra dengang i Frankrig omkring 1500-tallet, hvor de skiftede fra en slags kalender (den julianske) til en anden slags (den gregorianske). Her havde man et par år inden flyttet nytåret fra at være i slutningen af marts til at være d. 1. januar (som vi har idag). De stædige – som man kaldte “aprilfisk” – valgte dog at holde fast i traditionen om at lave drillerier.

Hvilken én tror du er den rigtige?

Ligegyldig hvor det stammer fra, gik det dengang mest ud på at få nogle til at løbe et ærinde forgæves. Altså f.eks. sige at én skulle hente en bold hos naboen – når personen så kom tilbage, havde man selv gemt den.

 

Men hvad gør vi idag og gælder det også andre steder i verdenen?

Svaret er “JA!”. Det er simpelthen sådan at man i rigtig mange lande verdenen over har en drille-dag lige netop d. 1. april. I England og USA kalder man det “April Fools Day”. Det er kun fantasien der sætter grænser for hvad man kan finde på for at narre en anden. Få nogle ideer hér.

Der er opstået en tradition for at medierne (aviser og i TV) og virksomheder finder på Aprilsnar for at narre danskerne. Artiklerne er ofte skrevet af en person ved navn “Ranslirpa” – Aprilsnar stavet bagfra. Her er et par sjove:

  • DR fik et år en masse danskere til at tro på at de nye chokoladeæg havde en lille levende kylling inden i midten.
  • Netto lancerede i 2016 at de ville starte et nyt lavprisflyselskab ved navn “Jetto”
  • Carlsberg købte et år Rundetårn for at lave det om til verdens største øldåse.
  • Berlingske skrev at den samlede vægt af passageren, håndbagagen og kufferten højst måtte være 105 kilo. Hvert ekstra kilo koster også ekstra.
  • I Schweiz blev nyheden om at man høstede spaghetti på træerne vist i 1957.

 

Så stol ikke på alt du hører d. 1. april.

 

Inspiration til nærvær

Vi – hjernerne og hjerterne bag Designed Learning – lever og ånder for at skabe inspiration til nærvær i børnefamilier.

Får du ikke allerede vores forklaringer om mærkedage tilsendt i din inbox (sammen med tilhørende inspiration til hyggestunder), kan du tilmelde dig her: 

 

© designedlearning.dk – MÆRKEDAG I BØRNEHØJDE: Hvad er Aprilsnar?