Hvorfor hedder det Pinse?

Ordet ’pinse’ kommer af det græske ord ’pentekoste’, som betyder halvtreds. Hvorfor 50? Jo, det er fordi pinse altid ligger præcis 50 dage efter påske.

Påsken kan I læse mere om hér.

Hvorfor holder vi Pinse?

Inden Jesus steg til himmels på Kristi Himmelfartsdag, lovede han sine disciple en person der kunne hjælpe dem med at tale på deres vegne, når de skulle ud i verden og fortælle om Jesus. Det blev Helligånden. Og præcis 50 dage efter Jesus døde i påsken, kom Helligånden.

Historien siger at, at Helligånden gav disciplene (altså Jesus hjælpere) tunger af ild. For når man havde tunger af ild, altså ildtunger, kunne man tale og forstå alle sprog. Og det var rigtig smart når Disciplene skulle rundt i hele verden og fortælle om Jesus og Kristendommen, på en masse forskellige sprog.

Hvor mange sprog kender du?
Hvor mange sprog kan du tale?

Fordi Pinsen blev brugt til at starte kristendommen og kirken, bliver den også kaldt Den Kristne Kirkes fødseldag.
Pinsen er altså fejringen af, at Helligånden kom til jorden for at guide Jesus disciple og for at skabe tro, håb og fælleskab. Og for at fejrer kirkens fødselsdag.

Hvem er Helligånden så?

Helligånden er en del af treenigheden, som vi nævner i Trosbekendelsen når vi taler om Faderen, Sønnen og Helligånden. Helligånden er altså ikke en fysisk person, ligesom dig og mig. Tænk mere på den som Guds ånd. Guds ånd har til formål at skabe tro og håb for mennesker, så de kan samles i fællesskaber – ligesom det skete i pinsen, da Jesus disciple rejste rundt i hele verden for at fortælle om Kirken og Kristendommen.

Det kan være svært at forstå hvad en Helligånd er, så i stedet har man i mange mange år valgt at bruge symboler når man talte om den. Meget ofte bruger man en due, ilden, vandet og vinden, som et symbol for helligånden.

Men hvad betyder symbolerne i forhold til Helligånden?

  • Duen: Duen optræder første gang i Bibelen, når Jesus opsøger Johannes Døberen for at blive døbt. Da Jesus er blevet døbt, stiger Helligånden ned fra himlen i form af en due – her symboliserer den Guds ånd. Duen bruges ofte også som et symbol på fred og renhed.
  • Ilden: Ilden symboliserer de ildtunger, som Helligånden gav disciplene, da de skulle drage ud i verden for at fortælle om den kristne tro. Ilden symboliserer også varme og lys.
  • Vandet: Vand er et symbol for liv og renselse og derfor bruges det som et symbol for Helligånden. Helligånden giver nemlig nyt liv.
  • Vinden: Det siges at vinden bærer frugt med sig, og den er derfor et symbol på befrugtning. Vinden er derfor især relateret til fortællingen om, da Helligånden gjorde Jomfru Maria gravid med Jesus.

 

Har I brug for nogle gode ideer til hvad I kan lave i pinsen, så se mere hér.

 

Inspiration til nærvær

Vi – hjernerne og hjerterne bag Designed Learning – lever og ånder for at skabe inspiration til nærvær i børnefamilier.

Får du ikke allerede vores forklaringer om mærkedage tilsendt i din inbox (sammen med tilhørende inspiration til hyggestunder), kan du tilmelde dig her: 

 

© designedlearning.dkMÆRKEDAG I BØRNEHØJDE: Hvad er Pinse?