Ligesom så mange andre højtider er påsken forbundet med nogle skønne traditioner som oser af nærvær. Hvilke skal danne rammerne for jeres påskehygge?

 

Her er 6 påskeæg fra os til jer:

1. Gækkebreve

Lav små hemmelige gækkebreve til hinanden, hvor der kan stå noget ala:

“Mit navn det står med prikker, pas på det ikke stikker”.

…og så underskrevet med det antal prikker længden på navnet er. Brevet er typisk foldet og klippet fint ud, samt indeholder en vintergæk. Modtageren har så tre gæt til at finde navnet på afsenderen af gækkebrevet. Hvis det ikke gættes, skylder modtageren afsenderen et påskeæg. Bliver det gættet, er det afsenderen der får et påskeæg af modtageren.

 

2. Påskepynt

Påskens farver er mange. Kirken bruger 3 farver i påsken (hvid, sort og lilla) – det kan du læse mere om i vores indlæg om påsken hér. Også andre farver spiller en rolle i påsken, nemlig gul og grøn. Klip gule kyllinger, farv æggene lilla eller lav kaniner i lyserøde perler. Find evt. en gren og hæng de fine kreationer på. For inspiration, kan vi anbefale at tjekke Pinterest.

 

3. Påskefrokost

Ligesom julefrokost er påskefrokoster en god lejlighed til at være sammen. Forbered et måltid sammen og leg at I er en påskerestaurant. Se mere hér hvordan i kan skabe en god hyggestund sammen ved at gøre måltidet til et restaurant besøg.

Påske forbindes med at spise lam. Traditionen med at spise lam omkring påske mener man går tilbage til tiden før Jesus, hvor israelerne udvandrede fra Egypten og dermed gjorde op med mange års slaveri. Da mener man at Gud sendte 10 plager mod Egypten og den sidste af de 10, var at Gud sendte dødens engel for at slå alle de første fødte drengebørn ihjel. Gud sendte besked til Moses som ledte israelerne på flugt at de skulle slagte et lam og smøre dets blod på dørstolperne for at holde dødens engel væk, så deres første fødte drenge ikke blev slået ihjel.

 

4. Påskeæg lagt af påskeharen

Mange børn (og barnlige sjæle) laver en rede af nogle kviste eller mos i haven og venter så i spænding på at påskeharen kommer forbi med chokolade æg.

Men kan en hare lægge æg?
Man mener at grunden til at de to er sat sammen er at begge – både haren og æggene – symbolisere frugtbarhed. Og frugtbarhed var noget man fejrede endnu længe før Jesus meldte sig på banen. For ifølge hedensk tradition fejrede man frugtbarhedsgudinden Eostres ved forårsjævndøgn. Ikke så underligt at påske hedder Easter på engelsk. Og at det kvindelige kønshomon hedder østrogen. Og haren, forestillede man sig sjovt nok at det var Eostres dyr.

 

5. Male på æg

En hyggelig tradition er at male på de hårdkogte æg. Det gør morgenmaden lidt særlig hvis man engang imellem gerne må male på maden 🙂 Hvis man er rigtig modig, så forsøger man sig udi at puste æg. Dvs. lave et lille hul i begge ender af ægget og så puste blomme og hvide ud af det rå æg. Bagefter kan man så male det og hænge det på en snor.

 

6. “Der har været en påskehøne….

…den har lagt et lille æg”. En super hyggelig leg for både børn og voksne. Alle, undtagen én, gemmer sig i et rum med lukket dør. Én person går nu rundt i stuen og gemmer bittesmå påskeæg forskellige steder. Når alle er gemt, kommer resten af familien ind. Og så skal de lede. Alt imens synger den person der har lagt æggene sangen. Vigtig er at hver gang der er én der nærmer sig et æg synger vedkommende højere og højere. Og når de så går væk fra ægget igen, synger vedkommende lavere. Det er en slags tampen brænder, men med sang.

“Der har været en påskehøne, 
 den har lagt et lille æg, 
og jeg ved hvor den har lagt det
men jeg siger ikke hvor,

Kig oppe
kig nede
og se om du kan lede
kig ude
kig inde
og se om du kan finde
Et lille påskeæg”

 

Melodien får du her:

 

Inspiration til nærvær

Vi – hjernerne og hjerterne bag Designed Learning – lever og ånder for at skabe inspiration til nærvær i børnefamilier.

Får du ikke allerede vores forklaringer om mærkedage tilsendt i din inbox (sammen med tilhørende inspiration til hyggestunder), kan du tilmelde dig her: 

 

© designedlearning.dkPÅSKEAKTIVITETER: 6 sjove traditioner der skaber nærvær