Påske er en skøn blanding af hedenske, kristne og jødiske traditioner der tilsammen danner rammerne for en farverig folkefest.

 

Hvad betyder ordet påske?

Ordet påske stammer fra en jødiske fest pesach som betyder ‘forbigang’. Her fejrer jøderne, Israelernes befrielse fra slaveri i Egypten, hvor de arbejdede rigtig hårdt.

 

Hvorfor fejrer vi påske?

Påsken er indført via Kristendommen og er en historie om både død og genopstandelse. Det vi fejrer, er at Jesus genopstod. Altså efter at han døde på korset – ret vildt ik!? Det har været noget af et drama for ca. 2000 år siden. Så ligesom julen har noget at gøre med at Jesus blev født – handler påsken egentlig om Jesus’ død og genopstandelse. Og har ikke ret meget med kyllinger, påskeharer og malede æg at gøre. Det kom først senere!

 

Hvornår fejres påske?

Påsken kan flytte sig fra år til år, men den ligger altid i marts eller april. Den måde nogle kloge mennesker finder ud af hvornår påsken ligger, er ved at sige at Påskedag falder altid på første søndag efter første fuldmåne – efter forårsjævndøgn. Og så retter Fastelavn, St. Bededag, Kristi Himmelfart og Pinsen sig ind efter det.

 

Huskeregler til påskedagene

Se påske er sådan en slags fest der bliver fejret over flere dag – ja faktisk 4 dage fordelt på ca. 1 uge.

  • Palmesøndag: Det er dagen hvor Jesus red ind i Jerusalem på et æsel. Her modtages han som en konge med viftende palmeblade – deraf navnet palmesøndag.
  • Skærtorsdag: Jesus vasker disciplenes fødder. Disciplene var dem der fulgte Jesus – altså hans rigtig gode venner. Og de fik altså vasket deres fødder og derfor kalder vi det skærtorsdag, da de fik rene fødder. Og fordi skære kan betyde rene. Nå, men den her torsdag spiser Jesus så med sine disciple og det viser sig at blive den sidste nadver. Nadver betyder aftensmad. For selvom Jesus beder til, at han må slippe for det der skal ske, bliver han i nattens mulm og mørke taget til fange af romerske soldater.
  • Langfredag: Det er dagen der må ha’ føltes meget lang for Jesus – deraf navnet langfredag. Det er nemlig dagen hvor Pontius Pilatus, sammen med folkemængden, dømmer Jesus til døden. Jesus tornekrones, piskes og bærer sit tunge kors af smertens vej op til det bjerg hvor han korsfæstes. Altså bliver hængt op på et kors. Barske løjer!
  • Påskedag: Dagen efter – altså påskedag – er der nogle kvinder der vil se der hvor Jesus er blevet begravet. Men stenen er væk! Kvinderne oplever istedet at en engel sidder på den plads, hvor Jesus lå. Englen fortæller, at Jesus er opstået – altså lever igen – og er gået forud til byen Galilæa, hvor han 2. påskedag mødes med disciplene. Som tidligere nævnt stammer ordet ‘påske’ fra ordet ‘pesach’ som betyder forbigang – og på en måde kan man sige at Jesus den dag går døden forbi. Sådan kan du huske at dagen hedder påskedag. Jesus bliver på jorden i 40 dage og stiger så til himmels Kristi Himmelfartsdag.

Hvordan fejrer vi påske?

Selvom højtiden ‘Påske’ er bundet op på den her historie om Jesus der først blev til konge palmesøndag, så vaskede disciplenes fødder skærtorsdag, for derefter at blive fanget og tortureret til døde langfredag, og for til sidst at genopstå påskedag, så forbindes påsken med mange andre ting den dag i dag. Påsken forbindes nemlig med nogle faste glædelige traditioner (altså ting vi gør igen og igen, år for år). Èn af de helt klassiske, er den med at påskeharen kommer med æg.

Men kan en hare lægge æg?
Man mener at grunden til at de to er sat sammen er at begge – både haren og æggene – symbolisere frugtbarhed. Og frugtbarhed var noget man fejrede endnu længe før Jesus meldte sig på banen. For ifølge hedensk tradition fejrede man frugtbarhedsgudinden Eostres ved forårsjævndøgn. Ikke så underligt at påske hedder Easter på engelsk. Og at det kvindelige kønshomon hedder østrogen. Og haren, forestillede man sig sjovt nok at det var Eostres dyr.

Skægt ik’ 🙂

Påsketraditionerne er oplagte muligheder for nogle gode hyggestunder sammen.  For inspiration, se mere hér.

Har påsken en farve?

Ligesom kirkens andre højtider, har påskedagene også farver – faktisk hele 3!

  • Hvid Skærtorsdag hvor Jesus opfinder nadveren samt de to påskedage som markerer opstandelsen.
  • Lilla bliver brugt palmesøndag, da den symboliserer synd, alvor og anger.
  • Sort bruges langfredag, da den symboliserer sorgen og døden.

 

Inspiration til nærvær

Vi – hjernerne og hjerterne bag Designed Learning – lever og ånder for at skabe inspiration til nærvær i børnefamilier.

Får du ikke allerede vores forklaringer om mærkedage tilsendt i din inbox (sammen med tilhørende inspiration til hyggestunder), kan du tilmelde dig her: 

 

© designedlearning.dk – MÆRKEDAG I BØRNEHØJDE: Hvad er Påske?