Hvad betyder ordet jul?
Ordet jul stammer fra ordet JÒL som betyder højtid og fest på oldnordisk. Oldnordisk var det sprog vikingerne talte med hinanden. Og når det blev solhverv, altså der hvor solen begynder at skinne mere og mere hver dag, blev det fejret for at sikre sig at det kommende år skulle blive frugtbart. Og den gang kunne man VIRKELIG holde fester – det kan nok bedre sammenlignes med det vi i dag kalder julefrokoster end vores juleaften. Med masser af druk, mad og dans. Da Kristendommen kom til Danmark blev ‘jól’ slået sammen med Jesus’ fødselsdag. Derfor ville man give dagen et nyt navn. Det blev KRISTMESSE, men den gik ikke. Så i dag hedder jul altså jul her i Danmark. I andre lande kalder man jul for:
- Feliz Navidad betyder glædelig fødsel på spansk
- Buon Natale betyder glædelig fødsel på italiensk
- Weihnachten betyder Den Hellige Nat på tysk
- Christmas kommer af ordet Krist-messe og bruges i engelsk-talende lande
Hvorfor fejrer vi jul?
Først 300 år efter Jesus blev født, begyndte man at fejre hans fødsel som var d. 25. december. I Danmark er det blevet til tradition at holde den store fest aftenen inden, nemlig d. 24. december med julemad, gaver og juletræ. Det samme sker også ved Mortens Aften, hvor der er tradition for at spise and aftenen inden.
Men hvem var nu ham Jesus som vi fejrer?
Jo, ser I, Jesus – som blev født for over 2000 år siden netop juledag – skulle vise sig at få stor betydning for den verden vi lever i i dag. Det vidste man selvfølgelig ikke dengang, da han var en lille nyfødt baby på et herberg i Betlehem. Eller, der var faktisk nogen der havde det på fornemmelsen. For da Jesus blev født af Jomfru Maria, var der nogle engle, der fortalte nogle hyrder på marken om, at den lille nyfødte skulle redde verden. Det siges nemlig at Jesus var selveste Guds søn. Man mener at det var Helligånden der havde gjort Jomfru Maria gravid. Jesus spildte ikke tiden. Han drog ud i verdenen og det siges at han kunne helbrede syge og gå på vandet. Læs mere om Jesus hér.
Hvordan fejrer vi jul?
Julen bliver fejret på mange forskellige måder verdenen over. I Danmark er der en lang række af traditioner forbundet med juleaften. En tradition er en ting som man gør igen og igen. Hver familie bestemmer selv i hvilken rækkefølge tingene skal komme, men en god juleaften indeholder som oftest følgende:
- Julemad -mange spiser and, kalkun, flæskesteg eller gås. Fælles for alle måltider er, at der bliver gjort lidt ekstra ud af det.
- Ris-ala-mande – med mandelgave.
- Juletræ – sammen går man hånd i hånd rundt om et fint pyntet juletræ med en stjerne på toppen.
- Julegaver – i nogle familier deler man alle gaverne ud på en gang, mens man i andre pakker én gave ud af gangen.
- Kirkegang – nogle familier går i kirke juleaften.
- Walt Disney – i mange børnefamilier er der tradition for at se Disneys Juleshow sammen.
Hvad gør I hjemme hos jer?
Lige meget hvordan I kommer til at fejre julen, ønsker vi herfra Designed Learning jer den allerbedste af slagsen.
Kærlig hilsen,
Christina, Helene og Louise
P.S. Inspiration til nærvær
Vi – hjernerne og hjerterne bag Designed Learning – lever og ånder for at skabe inspiration til nærvær i børnefamilier.
Får du ikke allerede vores forklaringer om mærkedage tilsendt i din inbox (sammen med tilhørende inspiration til hyggestunder), kan du tilmelde dig her:
© designedlearning.dk – MÆRKEDAG I BØRNEHØJDE: Hvad er jul?