Julen er en magisk og spændende tid

Men det er også en travl tid med masser af (tårnhøje) forventninger. Og det er ikke altid nemt for hverken høj eller lav at navigere i. Vi har samlet 5 tips til hvordan i får det bedste ud af tiden med hinanden her:

Indrag børnene i forberedelserne

JA! Det tager længere tid og JA! Det bliver muligvis ikke helt som I havde forestillet jer, men tilgengæld giver det nærvær og de små vokser helt ind i skyerne når de stolt kan vise frem hvad de har været med til at lave. (Som da Emma proppede kanel i den brune sovs).

For dét at tage (og få) ansvar gør at man føler sig vigtig i flokken, og guldet ryger direkte ind på selvværds kontoen.

Effekten bliver at det er nemmere for børnene at finde ro og fordybe sig i egen leg (de er jo blevet ladt op i mor/far opladeren). Og derved får mor eller far halve eller hele timer uden dårlig samvittighed til liiiiige at nå det sidste.

Vi har samlet en håndfuld tips til nærvær i julen (alt efter alder):

 

1. Julegave MISSIONEN!

Under rigtige omstændigheder (optimalt blodsukker og i god udhvilet tilstand) kan de fleste børn godt klare en nøje planlagt jule shopping tur. Den kan sælges ind som “Vi skal på en mission – en hemmeligheds mission – og jeg har brug for dig. Vi klarer missionen hvis vi finder præcis den her gave til mormor. Men vi må ikke komme hjem med flere ting”. På den måde vil børnene med mindre sandsynlighed plage om en masse ting og når de ser dig begrænse sig fra impuls køb, lærer det også dem at være fokuserede på det – og kun dét – der er vigtigt at få købt. Missionen kan fortsættes med at “Vi klarer hele julemissionen, hvis ingen af os fortæller hvad der er i gaverne”. Jeps, det kan være enormt svært for den 4-årige at holde på en hemmelighed, men det er fint at øve.

Julegaver kan også med fordel laves sammen med de små. Det giver så uendelig meget mening for deres små kreative og (begyndende) empatiske hjerner at forestille sig hvad en anden person bliver glad for. Se en den bedste gratis gave-ide hér som varmer helt ind i hjertet på den der modtager den.

 

2. Restaurant jul

For de fleste er der mange traditioner forbundet med julemaden. Den skal helst være helt perfekt og indeholde præcis det samme som sidste år – og ja helst som den har gjort siden ruder konge selv var knægt. Traditioner kan der være en masse værdi i. Og genkendelighed skaber ro. Men bare fordi vi voksne kender til traditionerne, betyder det ikke at det gælder for børnene. En måde at tage dem med i forberedelserne på, kan være at I sammen skaber en “Jule-restaurant” med menukort, bordkort og måske endda juletjenere og julepenge. Læs mere om konceptet hér. Vores erfaring siger at de dage vi laver restaurant, sidder børnene længere med til bords, de deltager aktivt i maden og gør en indsats for at det skal være hyggeligt.

 

3. Agendaen juleaften

Der findes cirka lige så mange måder at holde jul på, som der findes familier. Hver og én har vi lagt til og trukket fra i forhold til hvad der giver mening for vores lille familie. Hvert element har sin helt egen betydning. Om det er nisserne på loftet der skal have risengrød, besøget i kirken eller sangene om juletræet. Her er et eksempel på en hyggelig børne- og voksenvenlig juleaften:

Kl. tidligt: Nogen vågner SPÆNDTE….Morgenmad og hyggetid, samt gennemgang af dagen. Måske vi tegner den sammen (husk på, at de små ikke er inde i vores hoveder)

Kl. 11.00: Frokost

Kl. 12.30: Kirke? Eller andet traditionelt? Måske efterfulgt af en lur eller afslapningstid.

Kl. 14.00: Vi laver restaurant og forbereder mad sammen. Husk snacks

Kl. 16.00: Vi ser Disneys Juleshow

Kl. 17.00: Julemiddagen begynder i denne rækkefølge (som vi varmt kan anbefale); Vi spiser aftensmad; Vi danser om træet (og får rystet julemaden lidt ned); Vi pakker gaver op; Vi sætter os tilbage til julebordet og spiser Ris a la Mande; Vi leger med gaver og drikker kaffe ved træet. Godnat:-)

Struktur kan noget helt særligt. Også i ferierne. Vi kan virkelig anbefale at tegne dagen i børnehøjde – evt. med piktogrammer eller få børnene til at tegne det.

Forudsigelighed skaber ro

Læs mere om hvordan tid som begreb kan komme ned i børnehøjde i beskrivelsen af vores produkt FAMILIETID hér.

 

4. Nærvær

Der kan være meget på agendaen i julen. Og meget kan føles som opstillet hygge. “Nu har jeg virkelig gjort mig umage for at det her skal være helt perfekt – og tilmed brugt en formue på mad og gaver. Og så gider I ikke engang sidde ved bordet og spise!”. Den messe har de fleste af os nok hørt os selv sige højt i en eller anden version. Og sikkert med rette, MEN uden det store resultat, end at vi tager en tur i selvbebrejdelses spiralen. For det første ryger det hen over hovedet på de fleste børns forståelses niveau og for det andet er det misforstået vigtigt for børnene at ting er perfekte og har kostet en masse. Dét der er vigtigt er vores opmærksomhed i forhold til hinanden som Svend Brinkman beskriver så godt i en artikel i politikken:

“Det bedste, du kan give nogen til jul, er din opmærksomhed”

Så øv jer så vidt muligt i at komme ned i gear og mærk hinanden. Nogle gange er langsom tid det bedste modsvar til opstillet hygge. På med pyjamassen og find et rum hvor I interesserer jer for hinanden. Mangler I inspiration til hvordan I kan få nærvær ind i juledagene, kan vi anbefale:

GÅ EN TUR

Natur og frisk luft er godt for både krop og sjæl. Når man går tur, taler man anderledes sammen end når man sidder overfor hinanden. Hvis ungerne kan være svære at lokke afsted, kan du med fordel tale ind til deres fantasi.

  • Måske I kan lave en lille skattejagt hvor posterne er gåder på formen “Han kan godt li’ saftevand! Han er 1 meter høj! Han går til svømning! Hvem er det?”.
  • “Når vi er kommet ud af døren, fortæller jeg en historie fra dengang jeg var lille”.
  • “Hvilken farve vil du være? Ok, rød! Så er jeg blå!” Og så skal I ellers på jagt efter ting med de farver. I kan evt. tage billeder af dem når I finder noget rødt og blåt.

DRØMME I LIVET

Slip fantasien løs og giv jer selv ro og tid til at tænke over jeres drømme her i livet. Hjælp gerne hinanden på vej og skiftes til at fantasere. Hvordan tror I de kan blive til virkelighed? Skriv eller tegn dem ned og gem dem et helt særligt sted.

TIDSLINIER

Tegn hver en lang streg. I kan nu skiftes til at tegne jeres tidslinjer sammen. Start med den dato hvor I blev født og notér store begivenheder og værdifulde øjeblikke ned på linjen. Slut med dags dato eller fortsæt ind i fremtiden med jeres drømme.

HYGGEKORT

I vores MADspil og VERDENSspil kan man få inspiration til en gode nærværende aktiviteter – se mere hér.

 

5. Logistik

For mange kan jule-tiden godt gå hen og blive et logistisk kaos. Julefrokost mig her og familiebesøg mig der. Læg sammen den bedste plan for hvad der giver mening for jeres familie. Og husk; en julefrokost i den anden ende af landet, bliver ikke sjov for nogen med trætte og ugidelige børn der mest af alt har brug for langsomtid i nattøj imens de lægger et puslespil eller leger med det Lego de fik juleaften. Når I nu alligevel er på farten, så se tiden i bilen som en god mulighed for at skabe en god hyggestund. Har i selv svært ved at komme i tanke om hvad man kan lave i en bil er her et par ideer:

JEG KAN SE NOGET I IKKE KAN SE

Én finder en ting som han/hun kan se. Nu må de andre på skift spørge ind, men der må kun svares med ”JA” og ”NEJ”. Spørg f.eks. ”Er den udenfor?”, ”Er den grøn?”, ”Er det et træ?”. Bliv ved med at gætte og finde ledetråde til du/I til sidst rammer plet. Er I flere end to, kan det være en god ide at spørgsmålene stilles på skift. Den der gætter rigtigt, får så lov til at vælge en ting næste gang.

HVAD KAN MAN BRUGE DET TIL?

Stil hinanden spørgsmål af typen: ”Hvor mange forskellige ting kan en mursten bruges til?”
Find så på muligheder sammen (eks. til at bygge et hus, til at smadre en rude, til at stå på hvis man ikke kan nå, til at finde dyr under, osv….). Og hvad med en blyant? En grydeske? Find selv på flere ting og gå på opdagelse sammen ud i fantasiens verden.

(Denne leg styrker børn og voksnes evne til at tænke i kreative og alternative baner når der skal problemløses)

DU MÅ IKKE SIGE NEJ OG JA LEGEN

Stil hinanden spørgsmål på skift – den anden skal så svare, men uden at sige hverken JA eller NEJ.

Eksempelvis:
Den ene: ”Syntes du at jeg er høj”
Den anden: ”Du er den højeste af os to”

SNAKKEKORT

I vores MADspil og VERDENSspil kan man få inspiration til en god nærværende samtale i bilen – se mere hér.

 

Rigtig glædelig jul til alle 🙂

 

P.S. Inspiration til nærvær

Vi, i Designed Learning, lever og ånder for at skabe inspiration til nærvær i børnefamilier. Ved hver mærkedag året rundt, sender vi en forklaring om dagen i børnehøjde (se eksempel her), samt tilhørende inspiration.

Får du ikke allerede vores inspiration til hyggestunder i din inbox, kan du skrive dig op her.

 

© designedlearning.dk – En håndfuld tips til nærvær i julen