Hvad betyder ordet nytår?

Ordet ‘nytår’ er sammensat af to ord, nemlig ‘NYT’ og ‘ÅR’. Det beskriver derfor meget godt hvad mærkedagen handler om, nemlig fejring af et år der er nyt.

Et år består af 365 dage. Det er netop hvad det tager Jorden at nå rundt om Solen.

Hvorfor fejrer vi nytår?

Egentlig fejrer vi overgangen fra det gamle år til det nye. Ja, faktisk er nytår en af de ældste fejringer vi har. Og i gamle dage, var man især på vagt når man skulle gå fra noget til noget andet. For det var her de onde ånder havde bedst mulighed for at slå til – mente man. Derfor har der altid været tradition for at man skulle larme for at jage de onde ånder væk. Det var også derfor kineserne opfandt fyrværkeriet. For de mente at de underjordiske ånder ikke kunne lide lys – og da slet ikke med lyd på. Og hvis der er noget fyrværkeri kan, så er det at lyse og larme. Senere kom fyrværkeriet til Danmark, men i starten var det kun de kongelige der havde lov til at fyre det af.

Hvordan fejrer vi nytår i Danmark?

Nytåret kan fejres på mange forskellige måder. De fleste holder det sammen med venner. Og som oftest består det af følgende ingredienser:

  • Dronningens nytårstale
    Kl. 18.00 præcis holder Dronningen nytårstale som sendes på TV og i radioen. Det var Christian d. 10. der indførte den årlige nytårstale tilbage i 1941. Traditionen med nytårstalen begyndte dog for endnu længere tid siden, nemlig da Kong Christian den 9., som i 1880’erne (for mere end 200 år siden) afholdt sin første skåltale den 1. januar. Det og meget mere kan I læse om hér.
  • God mad på pyntet bord med bordbomber
    Mange gør ekstra meget ud af maden nytårsaften. I nogle dele af landet er der faste traditioner for hvad man spiser. Bl.a. er det meget populært at spise grønlangkål med kålpølser og hamburryg i Sønderjylland. Andre steder er der nytårstorsk på menuen. Der bliver også gerne pyntet festligt op med guirlander og bordbomber.
  • Følge rådhusklokken tælle ned på TV eller i radioen
    Når klokkerne på Københavns Rådhus slår det første slag ved midnat mellem d. 31. december og 1. januar, er det nytår.
  • Hoppe ind i det nye år
    Flere hopper bogstaveligt talt ind i det nye år, fra stole, sofaer, eller andet når klokken slår midnat.
  • Mousserende vin og kransekage
    Det er tradition at skåle det nye år ind i vin med bobler samt spise kransekage.
  • Synge sangen “Vær Velkommen Herrens år”
    Lige så snart vi passerer midnat og dermed er gået ind i det nye år, er der tradition for at synge netop denne sang. Gå på opdagelse i sangen hér.
  • Fyrværkeri
    Når klokken slår 12, bliver himlen farvet med flotte farver. Der bliver nemlig landet rundt fyret en masse raketter mod himlen. En tradition vi har fået fra kineserne for over 100 år siden.

Hvordan fejrer I nytår hos jer? Se vores 5 tips til en rolig og nærværende nytårsaften med børn hér.

 

Vi fra Designed Learning ønsker alle et GODT NYTÅR : )

 

P.S. Inspiration til nærvær

Vi – hjernerne og hjerterne bag Designed Learning – lever og ånder for at skabe inspiration til nærvær i børnefamilier.

Får du ikke allerede vores forklaringer om mærkedage tilsendt i din inbox (sammen med tilhørende inspiration til hyggestunder), kan du tilmelde dig her: 

 

© designedlearning.dk – MÆRKEDAG I BØRNEHØJDE: Hvad er nytår?