Hvad betyder Helligtrekonger?
D. 5. januar om aftenen er det Helligtrekongers aften, og d. 6 januar er det Helligtrekongers dag. I mange lande kalder man også dagen for trettendedagen, fordi det er præcis 13 dage efter jul (d. 25. december). Dagen bliver brugt til at markere, at nu er julen slut.
Men hvem var de hellige tre konger? Hvad hed de? Hvilken farve har højtiden? Og hvordan fejrer man det i Spanien?
Læs eller lyt med nu, så får du svarene.
Hvem var de hellige tre konger?
De hellige tre konger hed Caspar (eller Gaspar), Balthazar og Melchior. Udover at kalde dem de hellige tre konger, kalder vi dem også for de tre vise mænd. I har måske sunget salmen `Dejlig er den himmelblå´ juleaften? Den handler om lige netop de tre vise mænd, altså de hellige tre konger. For de hellige tre konger var dem der kom fra forskellige steder i verden netop d. 6. januar om morgenen (præcis 12 dage efter jul) og afleverede gaver til den lille nyfødte Jesus.
I GAMLE GAMLE dage troede man at verden kun bestod af tre verdensdele, Asien, Afrika og Europa. Og derfor er der tre konger, én fra hver verdensdel. Det var nemlig vigtigt at vise, at Jesus blev født for at hjælpe HELE verden.
Hvordan fejrer man Helligtrekonger?
Helligtrekonger markerer slutningen på julen. Som I måske ved (eller kan huske fra dette indlæg hér) har alle kristendommens højtider en farve. Helligtrekonger har farven GRØN, for at symbolisere håb og vækst. Nogle steder tænder man en tre-armet lysestage. Og i gamle dage, var der krudt i bunden af lysestagen, så når lyset var brændt helt ned, sagde det et lille BANG. Og med dét BANG var julen slut. Man ventede altså også med at fjerne julepynt til d. 6. januar.
Aftenen inden Helligtrekongers dag, hedder Helligtrekongers AFTEN. Og her er det så meningen at man spiser alle de kager der blev til overs efter jul. Har I stadig nogle tilbage?
Så selvom man siger i julesangen (den hvor man løber hurtigt rundt i huset) `julen varer li´ til PÅSKE´. Så ER det altså ikke sandt, den varer kun til Helligtrekonger.
I Danmark fejrer vi ikke længere Helligtrekonger, og de færreste kender til dagen. Men i andre lande, går man meget mere op i det. Eksempelvis i Spanien. Ved I hvad de gør dér?
Hvordan fejrer man Helligtrekonger i Spanien?
I Spanien kommer julemanden ikke på besøg juleaften, som han gør herhjemme i Danmark. Ej det er ikke helt sandt, der er flere og flere spanske børnefamilier der har taget julemanden til sig. Men mange holder fortsat fast i traditionen om at det i Spanien er de Hellige Tre Konger der kommer med gaver d. 6. januar om morgenen.
Alle i huset, både børn og voksne, skal aftenen inden sætte en fin og ren sko frem, som de hellige tre konger kan lægge gaverne i. Så sætter familien også gerne hø og en stor skål med vand ud til kamelerne, og en masse slik til kongerne.
Om natten lister de tre konger sig ind i huset igennem vinduet og lægger gaver til både børn og voksne i de fine sko der står klar. De søde børn får gaver, og hvis man ikke har været sød får man kul.
Således slutter julen i kirkelig forstand d. 6. januar. En måned som ofte får skudt i skoende at den er kedelig og grå. Men man kan gøre meget selv for at give den lidt mere farve på. Skab eksempelvis en hyggestund ved at folde nogle sjove figurer sammen. Se mere hér.
Inspiration til nærvær
Vi – hjernerne og hjerterne bag Designed Learning – lever og ånder for at skabe inspiration til nærvær i børnefamilier.
Får du ikke allerede vores forklaringer om mærkedage tilsendt i din inbox (sammen med tilhørende inspiration til hyggestunder), kan du tilmelde dig her:
© designedlearning.dk – MÆRKEDAG: Hvad er Helligtrekonger